De voor- en nadelen van filmen met een smartphone
De voor- en nadelen van filmen met een smartphone
Je wilt zo nu en dan iets gaan vertellen voor de camera, of een kort filmpje maken bij een klant. Het idee voor zo’n video komt vaak spontaan op. Als je zelf eenvoudige video’s wilt maken is het niet eens zo’n gek idee om daarvoor je smartphone te gebruiken.
Het grootste voordeel van de smartphone als camera is natuurlijk de beschikbaarheid. Iedereen heeft een smartphone en deze heb je eigenlijk altijd bij de hand. Met één druk op de knop neem je video en audio op en je kunt het vanaf je telefoon rechtstreeks publiceren op je favoriete online kanaal. Maar wat is nu eigenlijk het verschil met een professionele camera en wanneer kies je voor je smartphone en wanneer voor een professionele camera?
1. De resolutie van video
Vrijwel elke smartphone kan tegenwoordig filmen op Full HD beeldkwaliteit (1920 x 1080 pixels). Dat is vergelijkbaar met de kwaliteit van een moderne flatscreen tv. Nieuwere smartphones kunnen vaak zelfs filmen in Ultra HD (3840 x 2160 pixels). De meeste professionele camera’s filmen ook op deze resoluties. Heb je een moderne telefoon, dan zit het met de resolutie dus wel goed!
2. De beeldkwaliteit van video
De beeldkwaliteit is niet alleen afhankelijk van de resolutie van het beeld. De lens, de beeldchip, het type videobestand en de toegepaste compressie zijn allemaal zaken die direct invloed hebben op de uiteindelijke kwaliteit van jouw video.
De lens in een smartphone heeft bijvoorbeeld een behuizing van vaak maximaal 9 mm dik. In deze ruimte zit niet alleen de lens, maar zelfs ook nog de beeldchip. Een lens van een professionele camera is vele malen groter en ook de oppervlakte van de beeldchip is wel 20 keer zo groot als die in de beste smartphones. Je kunt je dus voorstellen dat de smartphone meer moeite heeft om voldoende licht op te vangen en om alle kleuren en data te verwerken dan een professionele camera.
3. Het bestandstype en de CoDec van video
Het bestandstype en de CoDec (Coderen Decoderen) waarin de video wordt opgeslagen bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de video. Smartphones slaan video vrijwel altijd op met gebruik van een ‘lossy codec’. Lossy wil zeggen dat er bij het opslaan van het bestand informatie verloren gaat en dat de kwaliteit lager wordt. Op dit moment zijn er nog geen telefoons die video opslaan in een lossless formaat, je verliest dus altijd kwaliteit.
Het voordeel van een lossy codec is natuurlijk dat de bestanden veel kleiner zijn dan die van de lossless tegenhanger. Hierdoor bespaar je schijfruimte. Zolang de omstandigheden tijdens de opnames goed zijn en je de video niet extreem gaat bewerken is lossy video van voldoende kwaliteit. Het is voor je telefoon en je computer ook nog eens makkelijker om de video te bewerken.


Een overdreven voorbeeld van een ‘lossless ‘afbeelding (links) en een ‘lossy’ afbeelding (rechts). Versleep de rode balk om de afbeeldingen te vergelijken. © Eerste Hulp Bij Video
4. De montage van video
In het begin zul je jouw verhaal vaak vertellen in slechts 1 shot. In dit geval is het een kwestie van filmen en uploaden en dit kan allemaal vanaf je telefoon. Als je een stap verder bent, maak je een eenvoudige montage. Er zijn diverse apps beschikbaar om te monteren op je smartphone, maar als je serieus met video aan de slag gaat, kun je er beter voor kiezen om te monteren op je laptop of desktop. Je kunt de videobestanden eenvoudig van je smartphone naar je laptop kopiëren.
Een fijn programma om te monteren is bijvoorbeeld Adobe Premiere Elements. Dit is het kleine zusje van het wereldwijd populaire Premiere Pro. Als je een apple hebt kun je ook het gratis iMovie gebruiken.
Kortom: als je wilt experimenteren met het maken video, je flexibel wilt zijn en wilt besparen op de kosten, dan kun je prima filmen met je smartphone. In andere gevallen raad ik aan om een professional in te schakelen. Toch bewijst onderstaande kortfilm dat je met voldoende ervaring mooie resultaten kunt behalen met je smartphone. Vergeet niet dat hier een volledige crew bij aanwezig was 😉
Een kortfilm van regisseur Michel Gondry. Deze film is volledig opgenomen met een smartphone. © Eerste Hulp Bij Video
Heb je nog vragen over het filmen met je smartphone of heb je hulp nodig bij één van jouw video’s? Reageer op dit artikel of neem vandaag nog contact met ons op.

Critt Leijtens
Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.

Critt Leijtens – Eerste Hulp Bij Video
Critt is oprichter van Eerste Hulp Bij Video en gespecialiseerd in het maken van video en animatie. Hij vindt plezier in het tot leven brengen van verhalen en het creatieve proces dat hiermee gepaard gaat.